Természetes és ősi orvosságaink – a víz és a só

Dr Neuwirth TamásDr. Neuwirth Tamás – fül-orr-gégész szakorvos, számos hazai és nemzetközi konferencia előadója – hitvallása a megelőzés, valamint az emberi szervezet öngyógyító képességeinek kiaknázása. Meggyőződése, hogy csodaszerek nincsenek. Minden ember önmagában egy csoda. Viszont ahhoz, hogy a szervezetünk azt a csodát, hogy saját magát tudja gyógyítani, elvégezze, ahhoz a megfelelő körülmény, környezet szükséges. Az optimális környezet meglétének számos pillére van, melynek az egyike a sóterápia – erről beszélgettünk vele.

Hogyan került kapcsolatba a sóval és a sóterápiával?

Majd’ 20 évvel ezelőtt Budapesten nyílt egy sóbarlang, ahová a véletlen következtében kerültem – persze tudom, hogy véletlenek nincsenek. Igazán akkor döntöttem el, hogy a sóterápiával komolyabban fogok foglalkozni. Bár ezt megelőzően sem volt számomra kérdés a só jótékony hatása a szervezetünkre. A gyógyító tevékenységem alatt megannyi tapasztalatra tettem szert és a hozzá szerzett tudás csak erősítette a hitemet a témában.

Természetgyógyász Magazin februárMi a különbség az egyes sók között?

A sók között számos különbség létezik. Fontos a származási helyük és az, hogy minél természetesebbek legyenek. Értem ezalatt, hogy a só lehetőleg ne essen át halmazállapot-változáson, ugyanis Peter Ferreira professzort idézve: „a sónak nemcsak a kémiai tulajdonsága, hanem a biofizikai együtthatója is rendkívül fontos”. Tehát, nemcsak az a lényeges, hogy egy só milyen elemekből és azok arányából áll, hanem a kristályszerkezet épsége és az abban rejlő energiák és információk megléte, valamint tisztasága is nélkülözhetetlen. Amit magam is jónak tartok és nemcsak a gyógyításban, hanem a mindennapjaimban is használok az a Himalája só. Ez a 250 millió éves őstenger maradványa tartalmazza mindazokat az információkat és természetes összetételt, ami az ősóceánban anno megtalálható volt.

Milyen egészségügyi problémákban segíthet a só?

Többféleképpen használhatjuk a sót. Bőrgyógyászati problémákra rendkívül jó hatással van (pl. tinédzser kori pattanások, psoriasis). Fül-orr-gégészeti szempontból pedig kiemelkedően fontos az 1%-os sóoldattal végzett orrmosás. Ez hasznos megelőzésre, valamint felső légúti betegségek esetén tisztításra és gyógyításra is. Az alsóbb légutakban lerakódott kórós nyák feloldásában hatékony a megfelelő koncentrációban végzett nedves sópárával történő inhaláció. Vannak kedvező tapasztalatok a rendszeresen végzett ivókúrával kapcsolatban is.

Cadus sóoldat kancsóHogyan segítheti a strukturált víz és a só együttese egészségünket?

A szervezetük egyensúlyának fenntartásához rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása. A strukturált víz hatékonyabban segítheti élettani folyamatainkat. A víz és a sóterápia kombinációja nem csak felnőtteknél, de gyermekeknél is nagyon jól alkalmazható. A kicsiknek több a gyomorsavuk, ezért nagy szeretettel nyalogatják a sót. Ez két dologban kiváló: a száj pH-ját lúgosabb irányba tudjuk eltolni, helyileg pusztítva a vírusokat és baktériumokat, illetve a só nyalogatása következtében szomjúságérzet keletkezik. Ezáltal nő a vízfogyasztás és a vizelet mennyisége is. Ezzel gyorsítjuk a méreganyagok távozását a szervezetükből, amely a gyógyulás szempontjából nagyon fontos. Tőlem a gyermekek mindig egy só darabot kapnak ajándékba. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de sokkal jobban örülnek, mint egy cukorkának, vagy egy matricának. Ilyen egyszerű. Ahogy Petronius is tartja: az orvos kezel, a természet gyógyít!

A cikk megjelent a Természetgyógyász Magazin 2018. februári számában.

Similar Posts