Légy Te a változás! Válts ökopalackra!

Természetgyógyász Magazin április„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik az április 22-i Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Valóban: környezetünk megóvása nem csak globális, hanem egyéni feladatunk is.

Pet palack probléma

Természeti környezetünket nagymértékben veszélyeztetik az elmúlt évtizedekben tömegesen elterjedt műanyag palackok, melyek szelektív gyűjtése és újrahasznosítása sajnos még nem megoldott. A palackok 80%-a ugyanis soha nem kerül újrahasznosításra, hanem hulladéklerakókban és az óceánokban végzik. A pet palackok nagymértékben károsítják a környezetet, mivel lebomlási idejük akár 700 év is lehet!

Az óceánokba kerülő palackok amellett, hogy hatalmas “műanyag szigeteket” alkotnak, számos vízi állat halálát is okozzák. Az állatok vagy beléjük gabalyodnak vagy megeszik a vízbe került műanyag darabkákat. A káros mikro-részecskék a táplálékláncon keresztül pedig az emberi szervezetbe is bekerülnek.

Mi a megoldás?

Globális szinten a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás elősegítése, az emberek tájékoztatása a feladat. Sőt a világ egyes részein a műanyag palackok árusításának betiltása mellett döntöttek.

Nekünk mindezt a saját életünkre vonatkozóan kell megvalósítanunk: ha tehetjük, minél kevesebb műanyag palackos terméket vásároljunk, illetve, ha mégis veszünk ilyesmit, gondoskodjunk a szelektív hulladékgyűjtőbe való eljuttatásáról. Műanyag, rövid élettartamú palackok helyett használjuk természetes anyagból készült, időtálló palackokat!

Viszlát műanyag palack! Légy üdvözölve Ökopalack!

A svájci Nature’s Design az emberek, az állatok és a környezet védelme érdekében kifejlesztette az első 100%-ban környezetbarát Thank you Ökopalack termékcsaládját. A termékek teljesen természetes és biológiailag lebomló anyagokból készülnek, ezáltal nem terhelik a környezetet!

A palackok a Thank you (köszönöm) nevet kapták, a Föld hálájának kifejezéseként.

A termékcsalád elnyerte a világ legnagyobb bio élelmiszer kiállítása, a BioFach „legjobb új termék” díját, valamint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság „kiváló tervezésért és fenntarthatóságért” járó Európa Díját is. Az Ökopalackok teljes egészében az Európai Unió tagállamaiban készülnek.

Melyiket válasszam?

A termékcsaládnak négy tagja van:

Új Thank you ökopalackAz üvegpalackok anyaga 40%-ban újrahasznosított fehér üveg és 60%-ban természetes kvarchomok. A kupak FSC tanúsítvánnyal rendelkező bükkfából készült, belseje fa biomassza. A palackokat finomra őrölt parafából készült borítás védi, a gumiszalagok anyaga pedig természetes kaucsuk. A cumisüveg cumifeje gumi, kupakja rozsdamentes acél.

A palackok minden egyes része külön-külön is pótolható, élettartamuk így megnövelhető.

Az üveg formatervezése is külön figyelmet érdemel, hiszen az a Nature’s Design többi termékéhez hasonlóan az aranymetszés arányait tükrözi és laborvizsgálatokkal igazolhatóan rendezi a víz kristályszerkezetét, strukturált vizet hoz létre. (Uttigen, Ernst F. Braun)

Használj Te is Ökopalackot – így járulva hozzá a bolygónkon keletkező műanyag hulladék csökkentéséhez!

A cikk a Természetgyógyász Magazin 2018. áprilisi számában jelent meg.

Similar Posts