Csíráztatási kísérletben győzött a strukturált víz
Dr. Burucs Zoltán a Kaposvári Egyetem docense évtizedek óta végez kutatásokat és oktatást a vízzel kapcsolatban. Hitvallása szerint a víz nem csupán az élet bölcsője; a víz maga az élet, hiszen az összes életjelenség valamilyen módon kapcsolódik a vízhez. Az alábbiakban egy olyan kísérletéről számol be, melyben különféle energiaállapotú vizek – a téli időszakban különösen értékes – csírákra gyakorolt hatását vizsgálta.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a csírák fogyasztása, és mit kell tudni a csíráztatásról?
A csíráztatott magvak táplálék kiegészítés céljára kiválóan alkalmasak, mivel magas beltartalmi értékkel bírnak, és könnyen felvehető állapotban tartalmazzák a szénhidrátokat, fehérjéket és vitaminokat.
A csíráztatáshoz nem használunk adalékanyagokat. Az optimális hőmérséklet (17-21°C) mellett, csak és kizárólag a víz indítja be a fiziológiai folyamatokat. A csíráztatás általában 4-6 napot vesz igénybe az éppen csíráztatott növényfajtól vagy fajtától függően.
Mi volt a csíra-kísérlet célja?
Kísérletünkkel az alábbi kérdésekre kerestük a választ:
– A csírázó magvak hogyan reagálnak különféle kezelésekben részesített, megváltozott energiájú csapvizekre?
– Hogyan rangsorolhatók a vizek a csíráztatási teljesítményük alapján?
– Van-e olyan kezelt víz, amely jelentősen lerövidítheti a csíráztatás idejét, ezzel energiatakarékosabb, olcsóbb lehet-e a csíráztatás?
Hol és milyen feltételek mellett végezték a csíra-kísérletet?
A kísérletet a keszthelyi Pannon Egyetemen végeztük. A csíráztatást 9 napig folytattuk – hogy jobban széthúzzuk a kezelések közti különbségeket -, föld alatti pincében, 20°C-on, 80%-os légnedvességnél, megvilágítás nélkül, majd 5 nap után szórt fényben, négy ismétlésben csíráztattuk háromféle növény (búza, mungó bab, retek) magvait, melyeket 6 féle különböző energiaállapotú vízzel kezeltünk (áztattunk be).
Milyen vizek szerepeltek a kísérletben?
– vezetékes ivóvíz,
– csapvízből speciális kialakítású üvegkancsóval előállított strukturált víz
– készülékkel szűrt víz (aktív szénszűrős, mágneses és ásványi anyagokkal feltöltött)
– oxigéndús víz elektrokémiai stabilizálással
– készülékkel szűrt víz (nemesfém henger féldrágakövekkel töltve)
– mikrohullámú sütőben 50°C-ra melegített, majd lehűtött csapvíz.
Milyen eredmények születtek?
Kísérletünkből megállapítást nyert, hogy a csapvíz energiaállapotát megváltoztatva a magcsíráztatás eredményesebbé tehető, hiszen az energetikailag kezelt vizek kivétel nélkül szignifikáns különbségeket jeleztek a vezetékes vízhez képest.
Minden kezelést figyelembe véve az Alladin kancsóból nyert strukturált víz volt legjobb hatással a csíraszámra és a csírák tömegére, amely meghatározó különbséget jelzett a csapvízhez képest.
A kísérletből megállapítást nyert, hogy a víz minősége „egyszerű” eszközökkel is tartósan javítható, miáltal az élő szervezetek számára könnyebben felvehető állapotba kerül. Ezért érdemes vízkezelés céljára, tudatosan tervezett, szakrális geometriákat ötvöző Alladin kancsót használnunk.