Tények, talányok és érdekességek a vízről

A következő összeállításból hasznos információkra tehet szert a vízzel kapcsolatban, s talán néhány tévhitet is sikerül eloszlatnunk.

1. A csapvíznek klórszaga van, ezért nem iszom meg, biztosan káros az egészségre!

Nincs igaza! A csapvíz különféle tisztítási folyamatok után kerül otthonunkba, minőségét folyamatosan ellenőrzik. Van, ahol jobban érezhető a fertőtlenítő szaga, máshol egyáltalán nem. A klórszagot eltüntethetjük, ha egy kancsóba vizet engedünk, és fél órára beállítjuk a hűtőszekrény alsó polcára.

2. Szénsavas vizet iszom, hogy segítsem az emésztésem.

Igaza van! A szénsavas vízben található szódabikarbóna semlegesíti a gyomor természetes savasságát, így ténylegesen megkönnyíti az emésztést. Gyomorfájás esetén is ajánlott: megszüntetheti a fájdalmat.

3. Úgy tudom, repülőn nem ajánlatos szénsavas vizet inni.

Jól tudja! Tiltásról természetesen szó sincs, de jobb a békesség. A gyomor egyharmadát levegő tölti ki, ami a magasban a légnyomásváltozásnak köszönhetően még nagyobb térfogatú lesz. Ha ehhez még szénsavas italt is iszunk, akkor könnyen felpuffadhatunk.

Érdekességek a vízről

4. Ha néhány napig nem voltam otthon, jól ki kell folyatnom a csapot, mielőtt innék belőle.

Helyesen teszi! Ha néhány napig nem használjuk a csapot, a csőben baktériumok telepedhetnek meg, érdemes tehát jól kiengedni, mielőtt innánk belőle.

5. Csak jéghideg vizet iszom, mert az frissít fel igazán, és egyáltalán nem tesz rosszat az egészségemnek.

Rosszul tudja! Az igaz, hogy a hideg víz kellemesebb, jobban oltja a szomjat, mintha szobahőmérsékletű volna, csakhogy a szervezetben a hideg víz nehezebben szívódik fel. A szakemberek rendszerint 15 fokos vizet ajánlanak, élettani szempontból ez a legtökéletesebb. Így az íze is kellemes, és a szervezet számára is ideális. Akár tea vagy gyógynövénytea formájában is ihatja.

6. Nem baj, ha üvegből iszom.

Nem teljesen igaz! A szájban milliárdnyi baktérium található, amelyek nagy része így könnyen bekerül az üvegbe. Ha azonban kis üvegünk van és biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan megisszuk az egészet, nyugodtan igyunk üvegből.

7. Akár meg is lehet részegedni a víztől.

Nehezen hihető, de így van! Nagyon ritka, majdnem kivételes eset. Akkor fordulhat elő, ha nagyon sokat iszunk (ez több, akár 10 liter is lehet). Ebben az esetben a szervezet telítődik, képtelen feldolgozni és kiüríteni a vizet. Következésképp idegi problémák léphetnek fel (mint például az egyensúlyzavar), amelyek nagyon hasonlítanak a részegséghez.

8. Bármilyen vizet ihatok, ha babát várok.

Azért nem árt az óvatosság! Ha tehetjük – és miért nem tehetnénk? -, válasszunk alacsony ásványi anyag tartalmú vizet a terhesség alatt! Figyeljünk a víz nátriumtartalmára is: minél kevesebb, annál jobb! Ezzel megelőzhetjük a lábödémát.

Forrás: Elixír magazin

Tudja, hogyan vitalizálható a csapvíz, hogy elfogyasztva felfrissüljünk és életerővel teljünk meg általa?

Kattintson ide és olvassa cikkünket! Érdemes!

Similar Posts