Így csíráztass otthon!
Hogyan tudsz 3 nap alatt friss és egészséges zöldséget „termeszteni” akár nagyobb mennyiségben, úgy, hogy közben ki sem kell mozdulnod a lakásból?
CSÍRÁZTATÁS OTTHON!
Mi kell hozzá?
– csíráztatásra alkalmas étkezési mag
– széles szájú csíráztató üveg
– víz (Olvass utána, hogy miért jobb a strukturált víz a csíráztatáshoz, a Pannon Egyetem kísérletét erről itt találod)
– gézlap
– befőttes gumi
Miért egészséges a csíra?
A különböző csírafajták könnyedén emészthetők, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuknak hála pedig fokozzák is az emésztőrendszer működését, és erősítik az immunrendszert, illetve egyes fajták tisztító, vízhajtó hatással bírnak.
Csíráztatás otthon – mi a menete?
1. A csíráztatásra szánt magok közül válogassuk ki a hibás szemeket, az egészséges magokat pedig alaposan öblítsük le.
2. Helyezzük a magokat a csíráztató üvegbe. A magokra öntsünk annyi vizet, hogy ellepje azokat, majd az üvegeket fedjük le egy réteg gézzel. A magokat kis időre hagyjuk a vízben, amíg jól megszívják magukat, majd a gézen keresztül öntsük le a vizet a magokról. Állítsuk az üveget világos, meleg, de közvetlen napsütéstől mentes helyre.
3. Naponta 2-3 alkalommal kézmeleg vízzel öblítsük át a magokat. Így biztosítani tudjuk számukra a szükséges nedvességet, és nem penészednek be. További áztatásra már nincs szükség.
4. Az öblítést folytassuk addig, amíg a csírák el nem érik a kívánt nagyságot. Csíranövénytől függően 2-4 nap múlva, az első zöld levélkék megjelenésekor learathatjuk a termést, azaz kivehetjük a csírákat az üvegből. Hideg vízben öblítsük le. A csírák hűtőben 1 hétig tárolhatók.